četvrtak, 26. studenoga 2015.

Ovisnost o Facebooku

Svi  znamo što je Facebook i kako nas međusobno poveziva u velikoj virtualnoj zajednici, međutim nitko ne govori o njegovoj štetnosti i ovisnosti koju izaziva. Ta ovisnost odnedavno ima i svoje službeno ime, ovisnost o Facebooku.
Facebook je namijenjen spajanju prijatelja, dopisivanju, praćenju događaja i novosti nama bliskih osoba. Ako ulazimo na facebook sa nekim određenim ciljem npr., idemo vidjeti tko ima rođendan ili kako je osobi xy bilo na putovanju, tada možemo reći da niste ovisni o facebooku, međutim ako bez nekog određenog cilja ulazite na facebook, samo zato što imate višak vremena i ne znate šta bi drugo radili i to činite nekoliko puta dnevno, tada je u pitanju ovisnost.

 Osobama kojima facebook postaje glavni oblik komunikacije i zanemaruje pravu, zapravo se udaljava od stvarnosti. Facebook krije velike opasnosti kojih nismo ni svjesni, oduzima nam vrijeme je jedna od opasnosti, istraživanja su pokazala da neki korisnici provode i do tri sata na faceboku, druga od opasnosti najviše se moze primjetiti kod mlađe populacije. Oni  zanemaruju druženje uživo, dok je to druženje neophodno za njih razvoj, dok kasnije tijekom života postanu vrlo nespretni u komunikaciji s ljudima oko sebe.
Rijetko tko će priznati da je ovisan o Facebooku, no ima pokazatelja koji to itekako potvrđuju. Pogledajmo neke od njih prema izboru Before it's news-a:
  1. Očajnički tražite lajkove
  2.  Igrate igre po cijele dan
  3. Trud oko slike profila
  4. Neprikidni statusi
  5. Izlaganje frustracija
  6. Stavljate statuse umjesto da ste s prijateljima
  7. Koristite Facebook i vani
  8. Provjeravate ljude preko Facebooka
  9. Online komunikacija
  10. Očajnički tražite nove prijatelje 


Nema komentara:

Objavi komentar